Emil Videa, judecător și procuror

S-a născut la data de 10 aprilie 1925 în comuna Someșeni, județul Cluj, într-o familie de muncitori.

A fost absolvent al Facultății de Drept din Cluj, promoția 1951.

În anul 1951, Emil Videa a fost numit judecător la Judecătoria Turda și apoi la Tribunalul Huedin.

În anul 1952, a devenit procuror, desfășurându-și activitatea, succesiv, la Procuratura Raionului Huedin și la Procuratura Municipiului București.

A fost promovat la Procuratura Generală (în prezent, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție), unde a activat până la ieșirea la pensie, în anul 1997.

De-a lungul unei cariere de peste 45 de ani în Ministerul Public, Emil Videa și-a desfășurat activitatea, în principal, în domeniul urmăririi penale, cu deosebire în combaterea infracțiunilor economice.

În acest sens, a cercetat cauze privind pagube foarte mari produse economiei naționale, din care exemplificăm doar câteva, ce constituie repere pentru perioada în care a fost procuror la Procuratura Generală – Direcția de urmărire penală și criminalistică:

– anul 1979 – într-un dosar a dispus trimiterea în judecată a 24 de inculpați ce au produs, prin infracțiuni, o pagubă de peste 4.600.000 lei;

– anul 1980 – într-un dosar a dispus trimiterea în judecată a 35 de inculpați pentru producerea unui prejudiciu de 5.400.000 lei, prin infracțiuni;

– în același an a dispus trimiterea în judecată a unui inculpat (ulterior condamnat la moarte) pentru producerea, prin infracțiuni, a unui prejudiciu de 6.000.000 lei;

– anul 1982 – într-un dosar a dispus trimiterea în judecată a 14 inculpați pentru producerea, prin infracțiuni, a unui prejudiciu de peste 7.200.000 lei;

– anul 1984 – într-un dosar a dispus trimiterea în judecată a unor inculpați pentru săvârșirea unor infracțiuni ce au avut ca urmare un prejudiciu de peste 2.600.000 lei.

Actele de soluționare se caracterizau printr-un stil clar și printr-o deosebită putere de analiză și sinteză.

Acestea sunt doar câteva din rezultatele de excepție datorate profesionalismului ridicat și extraordinarei forțe de muncă a procurorului Emil Videa.

A fost foarte bine apreciat și respectat nu numai de șefii ierarhici, ci și de colegi.

Cu o ținută morală ireproșabilă și cu o deosebită modestie, Emil Videa a fost un exemplu de urmat pentru tinerii procurori. El va rămâne un reper în memoria instituțională a Ministerului Public.

Ilie PICIORUȘ

Emil Videa, judecător și procuror was last modified: ianuarie 7th, 2019 by Costache Adrian

Căutare