Gheorghe Părăuşanu procuror şi învăţător

S-a născut la data de 4 iunie 1924 în comuna Pleșoiu, județul Vâlcea, într-o familie de țărani.

A urmat cursurile Seminarului teologic din municipiul Râmnicu Vâlcea, apoi a absolvit Școala Normală din municipiul Craiova.

În anul 1944 Gheorghe Părăușanu a fost încorporat ca elev la Școala de ofițeri în rezervă Ineu și a participat la luptele de pe frontul de vest.

Fiind rănit în timpul luptelor, a fost lăsat la vatră la data de 21 octombrie 1944.

Pentru participarea sa la cel de-al Doilea Război Mondial, i-a fost conferită medalia „Crucea comemorativă a celui de-al Doilea Război Mondial 1941-1945”.

În perioada 1945-1954 Gheorghe Părăușanu a fost învățător în comuna Tina, județul Vâlcea, și în orașul Filiași.

A absolvit cursurile Facultății de Științe Juridice din București, promoția 1959.

În perioada 1959-1963 a îndeplinit funcțiile de anchetator penal și apoi de procuror la Procuratura Raională Filiași, după care a fost transferat în aceeași funcție la Procuratura Raională Gilort, și, după numai un an, a fost promovat în funcția de procuror-șef în aceeași unitate.

În anul 1964 Gheorghe Părăușanu a fost promovat în funcția de procuror la Procuratura Generală (în prezent, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție), unde și-a desfășurat activitatea timp de 25 de ani, până la ieșirea la pensie (în anul 1989).

Ulterior, în anul 1991, a revenit în funcția de procuror la Procuratura Generală până în anul 1999, momentul celei de-a doua pensionări.

Gheorghe Părăușanu a desfășurat de-a lungul celor patru decenii atât activități operative (de urmărire penală), cât și, în ultima parte a carierei, activități în domeniul resurselor umane.

Jurist cu o îndelungată experiență în activitatea organelor procuraturii și apoi a parchetelor, Gheorghe Părăușanu a dovedit de-a lungul întregii cariere o temeinică și multilaterală pregătire juridică, îndeosebi în legislația penală și în dreptul muncii. Pasionat de activitatea de cercetare juridică, a publicat frecvent în revistele de specialitate articole privind unele probleme din practica judiciară.

În anul 1973 a elaborat și publicat, în colaborare cu Laurențiu Groza, „Reglementarea sancționării contravențiilor.

A participat la elaborarea lucrării „Legislația Republicii Socialiste România privind navigația civilă”, în 5 volume, publicată în perioada     1981-1982.

În perioada 1992-1997 Gheorghe Părăușanu a predat disciplina „dreptul civil” la Facultatea de Drept din cadrul Universității „Spiru Haret”.

Disciplinat, corect, conștiincios, Gheorghe Părăușanu și-a exercitat funcția cu mult profesionalism. A avut o comportare demnă la serviciu și în societate, bucurându-se de o reputație neștirbită.

Toate acestea i-au câștigat respectul din partea colegilor.

Pentru generațiile mai tinere de procurori, Gheorghe Părăușanu rămâne un reper profesional și moral de excepție.

Procuror-șef adjunct secție Ilie PICIORUȘ

Gheorghe Părăușanu procuror și învățător was last modified: aprilie 3rd, 2018 by Costache Adrian

Căutare