Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție din România și Parchetul general al Curții de Casație al Republicii Franceze. Declarație comună de intenție

La data de 15 mai 2018, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție din România, prof. univ. dr. Augustin Lazăr, și procurorul general al Parchetului General al Curții de Casație al Republicii Franceze, Jean-Claude Marin, au semnat la Paris o Declarație comună de intenție (denumită în continuare Declarația) între cele două instituții, cu o durată de cinci ani, având ca scop facilitarea cooperării juridice și judiciare între Franța și România, prevăzută de mai multe convenții bilaterale în diverse domenii. Documentul reprezintă prima declarație comună de intenție între Ministerul Public din România și cel din Franța și marchează un moment important în dezvoltarea cooperării judiciare româno-franceze, întemeiată pe tradiția culturii juridice comune.

Documentul vizează stabilirea unei cooperări regulate în domeniile juridic și judiciar, atât în materia contenciosului, a problemelor de organizare și de procedură, cât și a unor schimburi regulate între magistrați. De asemenea, Declarația stabilește realizarea schimbului de informații între instituțiile semnatare cu privire la legislația și la jurisprudența fiecăreia dintre Curțile Supreme. Organizarea de colocvii, seminare și alte reuniuni tehnice și academice reprezintă un alt obiectiv stabilit prin documentul menționat.

Conform prevederilor declarației, părțile vor elabora un program anual de cooperare, având posibilitatea de a crea grupuri de lucru și/sau de experți comuni, stabilindu-se, totodată, sporirea rolului magistraților de legătură din cele două state în realizarea cooperării instituționale.

În cadrul discuțiilor purtate cu ocazia semnării Declarației, părțile au reafirmat dorința lor de a consolida instituțiile statului de drept, în mod special instituțiile judiciare. Printre subiectele abordate a fost și cel al întăririi independenței justiției și rolului acesteia ca garant al ocrotirii demnității umane și respectării drepturilor omului și libertăților fundamentale, subliniindu-se nevoia actuală de a consolida statutul procurorului ca magistrat independent.

Deopotrivă, s-a exprimat voința fermă a Ministerului Public din România de a avea o contribuție importantă, potrivit atribuțiilor constituționale și legale, la construcția instituțiilor Europei viitorului.

Reamintim că procurorul general al Parchetului General al Curții de Casație al Republicii Franceze, Jean-Claude Marin, la invitația procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție din România, prof. univ. dr. Augustin Lazăr, a efectuat o vizită de lucru în România, în noiembrie 2017, ocazie cu care a susținut la Facultatea de Drept din cadrul Universității din București conferința cu tema „Parchetul European”.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție din România și Parchetul general al Curții de Casație al Republicii Franceze. Declarație comună de intenție was last modified: iulie 10th, 2018 by Costache Adrian

Căutare