Victor Scherer, procuror şi scriitor
S-a născut la 25 aprilie 1927 în municipiul Slatina, județul Olt, într-o familie de funcționari.
În perioada 1946-1950 a urmat cursurile Facultății de Drept din București.
În perioada 1951-1952 Victor Scherer și-a desfășurat activitatea ca avocat în cadrul Colegiului de avocați Slatina.
În anul 1952 a fost numit procuror, activând în cadrul Procuraturii raionului Râmnicu Vâlcea și apoi în cadrul Procuraturii raionului Slatina.
A fost promovat la Procuratura Generală (în prezent, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție) în anul 1954, unde a ocupat succesiv funcțiile de procuror, procuror-șef birou, procuror-șef adjunct direcție, iar din anul 1972, procuror-șef al Direcției judiciare pentru cauzele civile până în anul 1991, când a fost numit consilier al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, funcție ocupată până la data pensionării, în anul 1997.
Victor Scherer a fost membru al Consiliului de conducere și al Biroului executiv din cadrul Procuraturii Generale.
De-a lungul unei cariere de 45 de ani, mai întâi în organele de procuratură și apoi în organele de parchet, Victor Scherer a demonstrat măsura valorii sale mai întâi în domeniul dreptului penal, iar apoi în domeniul dreptului civil, unde a obținut rezultate excepționale.
Vasta sa cultură juridică a fost completată de o cultură generală de excepție, probată și de faptul este autorul unor romane inspirate din activitatea sa de procuror.
A muncit cu pasiune și, prin studiile și materialele documentare elaborate, a adus o contribuție însemnată la clarificarea unor probleme juridice controversate.
A publicat articole de specialitate în revistele Procuraturii Generale și în Revista română de drept.
A reprezentat cu cinste Procuratura Generală în raporturile cu alte instituții publice.
A avut reale aptitudini de manager, pe care le-a exercitat cu maximă eficiență la conducerea uneia dintre direcțiile importante din Procuratura Generală.
A fost apreciat deopotrivă de colegii pe care i-a coordonat și de șefii ierarhici, activitatea sa fiind calificată anual cu „foarte bine”.
Pentru rezultate excepționale obținute în munca de procuror, a fost decorat cu Ordinul „Steaua României” și alte 5 medalii ale statului român.
Victor Scherer va rămâne o amintire vie pentru cei care l-au cunoscut și, deopotrivă, în conștiința instituțională, ca un reper profesional și moral pentru generațiile viitoare de procurori.
Procuror-șef adjunct secție Ilie PICIORUȘ