Vitrina cărţii juridice

VITRINA CĂRȚII JURIDICE

 

Infracțiuni privind piața de capital. Abuzul de piață*

 

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 100

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 100

Volumul intitulat ,,Infracțiuni privind piața de capital. Abuzul de piață”, publicat de Editura Universul Juridic, tratează comportamentele infracționale specifice pieței de capital, subiect mai puțin exploatat în literatura juridică a ultimilor ani, dar care tinde să capete tot mai mult teren, datorită, în mare măsură, apariției primelor soluții de practică judiciară în materie.

După cum precizează chiar autoarea, doamna avocat Doris Alina Șerban, „lucrarea cuprinde o serie întreagă de premiere în analiza textelor de incriminare: de la explicarea conceptelor normative de piață reglementată sau informație privilegiată, încercarea identificării criteriilor de delimitare dintre abuzul de piață contravențional și cel penal, până la analiza influenței pe care dreptul european o poate exercita asupra dreptului penal național sau a modului în care decurge/ar trebui să decurgă o investigație privind comiterea unor fapte de abuz de piață”.

Lucrarea pune la dispoziția cititorului un bagaj consistent de soluții de practică judiciară din sisteme de drept cu tradiție în domeniu, precum cel american, german, englez, italian sau francez, dar și referiri la dreptul european și soluții interpretative ale Curții de Justiție a Uniunii Europene pronunțate în materie.

***

 

Crima internațională. Abordări convenționale și dezvoltări jurisprudențiale

 

vitrina-2Lucrarea, apărută la Editura Universul Juridic și semnată de Daniela Anca Deteșeanu, lector univ. dr. la Facultatea de Drept a Universității din București, abordează într-o manieră pluridisciplinară conceptul de ,,crimă internațională”, în contextul dezvoltării fulminante – mai cu seamă în ultima decadă a secolului trecut – a dreptului penal internațional, care a permis aducerea în fața jurisdicțiilor penale internaționale a unor lideri politici sau comandanți militari acuzați de genocid sau de crime împotriva umanității.

 

***

Paradisurile fiscale. Implicații economico-juridice

 

vitrina-3Lucrarea „Paradisurile fiscale. Implicații economico-juridice”, apărută la Editura C.H. Beck și avându-i ca autori pe asistent univ. dr. Daniela Iuliana Radu și profesor univ. dr. Dan Drosu Șaguna, se constituie într-un demers util și interesant de cercetare a poziționării și impactului paradisurilor fiscale în contextul relațiilor economico-financiare internaționale.

Abordarea acesteia armonizează cercetarea științifică cu utilitatea demersului practic în folosirea paradisurilor fiscale în strategia de dezvoltare a economiei mondiale. Actualitatea cercetării este confirmată de faptul că amploarea fenomenului offshore și dezvoltarea acestuia în economia mondială actuală necesită o cercetare juridico-economică la diferite niveluri – mondial, național (macro și microeconomic) -, iar motivația principală a cercetării constă în faptul că jurisdicțiile offshore, în contextul economiei contemporane, reprezintă o componentă a sistemului economic mondial și a economiilor naționale, acceptată tacit de instituțiile abilitate în domeniu.

***

Securitatea națională. Concept. Reglementare. Mijloace de ocrotire

 

vitrina-4Lector. univ. dr. Dan Constantin Mâță, autorul volumului „Securitatea națională. Concept. Reglementare. Mijloace de ocrotire”, publicat de Editura Hamangiu, își propune un demers epistemologic menit să ducă la clarificarea unor concepte și la o înțelegere aprofundată a principalelor mecanisme juridice de ocrotire a securității naționale.

Prezenta lucrare este centrată pe analiza reglementării infracțiunilor contra securității naționale, raportul dintre nevoia de securitate și ocrotirea drepturilor și libertăților fundamentale, natura juridică și conținutul tehnicilor speciale de investigare, organizarea și funcționarea organelor de stat cu atribuții in materia securității naționale etc., toate acestea subsumate viziunii unui jurist asupra securității naționale.

 

* Rubrică realizată de dr. Simona Frolu, procuror − Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Serviciul de cooperare judiciară internațională, relații internaționale și programe, e-mail: frolu_simona@mpublic.ro.

Vitrina cărții juridice was last modified: ianuarie 31st, 2017 by Costache Adrian

Căutare