Vizita procurorului general al Franței în România

1. La data de 2 noiembrie 2017, Jean-Claude Marin, procuror general al Parchetului General al Curții de Casație a Franței, a efectuat o vizită de lucru în România, la invitația prof. univ. dr. Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție*[1].

În jurul orei 16.30, înaltul magistrat-procuror francez a fost primit de către prof. univ. dr. Augustin Lazăr, la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

În continuare, a avut loc o masă rotundă la care au participat procurorii generali Jean-Claude Marin și Augustin Lazăr, membrii Consiliului Superior al Magistraturii, consilierii procurorului general al României, precum și procurori cu funcții de conducere sau de execuție din cadrul Ministerului Public. Participanții au purtat discuții despre organizarea și funcționarea parchetelor și a Consiliului Superior al Magistraturii din Franța, precum și despre cariera, statutul, independența și pregătirea profesională a magistraților. Totodată, s-a relevat necesitatea continuării colaborării dintre autoritățile judiciare române și franceze, subliniindu-se excelenta cooperare existentă până în prezent în diverse domenii, cum ar fi: traficul unor bunuri aparținând patrimoniului cultural, traficul cu ființe umane și, în special, cel cu minori, precum și în materia combaterii infracțiunilor transfrontaliere, a criminalității organizate și a terorismului.

Ulterior, procurorul general Jean-Claude Marin a acordat un interviu mass-mediei din România[2], punând în evidență faptul că procurorii români și francezi au avut acțiuni comune pentru combaterea traficului cu bunuri culturale, în condițiile în care patrimoniile celor două state ,,sunt jefuite de rețele infracționale transnaționale”. Totodată, a mai subliniat că între Franța și România există un veritabil pact judiciar în materia combaterii traficului de persoane, pentru a împiedica exploatarea minorilor prin cerșetorie în orașele franceze, și că este nevoie de înființarea unei structuri europene de combatere a criminalității organizate, cum ar fi Parchetul European, pe care îl consideră ,,o nouă șansă, un factor suplimentar de omogenizare a justiției din țările membre”.

2. În ziua de 3 noiembrie 2017, la Facultatea de Drept din cadrul Universității București, procurorul general Jean-Claude Marin a susținut o conferință cu tema „Parchetul European”[3].

La eveniment au participat procurori cu funcții de conducere sau de execuție din cadrul Ministerului Public, cadre didactice și studenți de la Facultatea de Drept a Universității București, precum și de la Universitatea Româno-Americană din București.

Lucrările conferinței au fost deschise de către lect. univ. dr. Andra Trandafir, prodecan al Facultății de Drept.

În continuare, au luat cuvântul:

– prof. univ. dr. Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, care a moderat conferința;

– prof. univ. dr. Simina Tănăsescu, consilier al Administrației prezidențiale;

– Michèle Ramis, ambasadoarea Franței la București.

Procurorul general Jean-Claude Marin a făcut o prezentare detaliată a instituției Parchetului European, cu referire la modul de organizare, funcționarea și competența acestei instituții judiciare europene, al cărei obiectiv principal îl va constitui combaterea infracțiunilor de fraudare a fondurilor europene, respectiv protejarea intereselor financiare ale Uniunii Europene.

La finalul prezentării, procurorului general Jean-Claude Marin i-au fost adresate întrebări de către unii studenți și procurori.


* Cronică realizată de dr. Gheorghe Ivan, redactor-șef – revista ,,Pro Lege”,   procuror – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Serviciul de documentare și statistică judiciară, prof. univ. – Facultatea de Științe Juridice, Sociale și Politice, Universitatea ,,Dunărea de Jos” din Galați, cercetător științific asociat − Institutul de Cercetări Juridice ,,Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române, coordonatorul Centrului pentru studii în materie de justiție penală și al Laboratorului de investigații și cercetare  criminalistică − Institutul Transfrontalier de Studii Internaționale și Justiție Penală Galați, e-mail: ivan_gheorghe_p@yahoo.com; ivan_gheorghe@mpublic.ro.

[1] A se vedea site-ul http://mpublic.ro/content/c_03-11-2017-15-11 (accesat la 24 noiembrie 2017).

[2] Disponibil pe site-ul https://www.agerpres.ro/justitie/2017/11/03/interviu-jean-claude-marin-patrimoniile-tarilor-noastre-jefuite-de-retele-infractionale-transnationale-cooperam-cu-parchetul-general-roman-15-39-13 (accesat la 24 noiembrie 2017).

[3] A se vedea site-ul http://www.drept.unibuc.ro/Conferinta-Procurorului-general-al-Frantei-privind-Parchetul-european-s490-ev572-ro.htm (accesat la 24 noiembrie 2017).

Vizita procurorului general al Franței în România was last modified: decembrie 29th, 2017 by Costache Adrian

Căutare