Constantin Roșca – procuror și președinte al Consiliului Legislativ

S-a născut la data de 7 noiembrie 1937, în orașul Bușteni, județul Prahova.

Absolvent al Facultății de Drept din București, promoția 1958, a fost numit în același an în funcția de procuror la Procuratura Raionului Mizil.

În anul 1962 a fost transferat în aceeași funcție la Procuratura Raionului 1 Mai, iar în anul 1965 a fost promovat la Procuratura municipiului București, în funcția de procuror-șef criminalist.

În anul 1972 a fost promovat în funcția de procuror-șef la Procuratura locală a Sectorului 2 București, iar în anul 1976 a fost promovat în funcția de procuror-șef adjunct la Procuratura municipiului București.

În anul 1976 a fost promovat în funcția de procuror la Procuratura Generală (în prezent, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție), în anul 1978 fiind numit procuror-șef al Direcției judiciare pentru cauzele penale din cadrul aceleiași instituții.

În anul 1971 a beneficiat de o bursă de studii O.N.U., deplasându-se în Belgia și Franța, unde a efectuat un stagiu de 4 luni de pregătire în domeniul drepturilor omului.

În anii 1978, 1979 și 1983 a reprezentat România la Congresele Internaționale de Criminologie ce s-au desfășurat în Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste, Polonia, Ungaria și Austria.

De-a lungul celor 28 de ani ca procuror, Constantin Roșca a dovedit o pregătire profesională de excepție și calități manageriale, ceea ce s-a reflectat în evoluția permanent ascendentă a carierei sale. Activitatea sa ca procuror și apoi ca procuror-șef a fost apreciată permanent cu calificativul „foarte bine”.

De asemenea, Ordinul „Steaua României”, Ordinul „Tudor Vladimirescu” și alte 4 medalii au răsplătit silințele profesionale depuse de procurorul Constantin Roșca.

Ca o încununare a întregii cariere, în anul 1986 a fost numit președintele Consiliului Legislativ.

Prin tot ceea ce a înfăptuit, Constantin Roșca rămâne un nume de referință în istoria Ministerului Public.

Procuror-șef adjunct secție Ilie PICIORUȘ

Constantin Roșca – procuror și președinte al Consiliului Legislativ was last modified: octombrie 26th, 2017 by Costache Adrian

Căutare