Contribuția profesorului Mina Minovici la dezvoltarea medicinii legale în țara noastră

Prof. univ. dr. Augustin LAZĂR*  **

Procuror general

al Parchetului de pe lângă

Înalta Curte de Casație și Justiție

 

Încep prin a adresa organizatorilor călduroase mulțumiri pentru onoranta invitație de a participa la celebrarea a 125 de ani de continuitate a instituției medico-legale în România.

Institutul Național de Medicină Legală „Prof. dr. Mina Minovici” – prima instituție de medicină legală din Europa – împlinește 125 de ani de existență, inaugurarea sa realizându-se cu sprijinul primarului orașului București, cunoscutul și apreciatul jurist Emilian Pache-Protopopescu, și al ministrului justiției din acea vreme, Alexandru Marghiloman, cel care a inițiat legea, prin care s-a asigurat inamovibilitatea în magistratură – un pas important în realizarea unei justiții cu adevărat independente. Înființarea acestei instituții în București, la 20 decembrie 1892, se datorează, în principal, medicului legist Mina Minovici. Ca o recunoaștere a rolului medicului și profesorului Mina Minovici, în anul 1925, prin decret regal, la denumirea ,,Institutul de Medicină Legală” s-a adăugat sintagma „prof. Mina Minovici”.

Profesorul Mina Minovici a devenit doctor în medicină la 7 iunie 1888, cu teza ,,Étude médico-légale sur la mort subite à la suite de coups sur l’abdomen et le larynx”; în același an a fost ales membru al prestigioasei Societăți de Medicină Legală din Franța. De asemenea, profesorul a fost membru fondator al Societății de Științe Fizice din țara noastră, iar la 15 iunie 1919 a fost ales decan al Facultății de Medicină din București, fiind ulterior reales pentru încă trei mandate.

Cu această ocazie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție evidențiază aportul deosebit atât al profesorului Mina Minovici, cât și al fraților acestuia, Nicolae Minovici și Ștefan Minovici, la dezvoltarea medicinii legale românești.

În acest context, salutăm inițiativa conducerii Institutului de Medicină Legală de a marca cum se cuvine evenimentul, precum și de a onora memoria înaintașilor săi.

Apreciem profesionalismul și dăruirea celor care slujesc medicina legală, contribuind în mod deosebit la soluționarea spețelor judiciare prin obținerea unor mijloace de probă pertinente și utile, axate pe suport științific obiectiv, indispensabile unui act de justiție modern, cu valoare europeană.

Și, nu în ultimul rând, vă dorim și ne dorim, în scopul pregătirii viitorilor magistrați, ca această nobilă știință – medicina legală – să fie așezată în locul care i se cuvine în rândul științelor medicale și al disciplinelor facultăților de drept.

Profesorul Mina Minovici a arătat, printre altele, că medicina legală (denumită și medicina judiciară) este o știință ale cărei principii contribuie la desăvârșirea legilor ce au ca obiect păstrarea structurii morale a societății și ale cărei demonstrații, în ceea ce privește actele omului fizic și moral, călăuzesc justiția în aprecierea faptului cercetat și în stabilirea gradului de responsabilitate civilă ori penală. Totodată, releva profesorul că medicina legală este știința ale cărei lumini contribuie la evitarea, în măsura posibilului, a erorilor judiciare și ajută știința dreptului să găsească o dezlegare echitabilă atunci când ea nu este în măsură, prin propriile ei mijloace.

În încheiere, apreciind îndelungata și fructuoasa colaborare dintre Ministerul Public și Institutul de Medicină Legală, care, de cele mai multe ori, a condus la soluționarea unor cauze complexe, mai ales în ceea ce privește infracțiunile grave contra vieții persoanelor, vă urez dumneavoastră și prestigioasei instituții medico-legale românești ani mulți, plini de realizări notabile, în scopul înfăptuirii nobilei misiuni în serviciul justiției.


* Discurs rostit cu ocazia celebrării a 125 de ani de continuitate a instituției medico-legale în România, București, 20 decembrie 2017.

** e-mail: gusti_lazar@yahoo.com; cabinet_pg@mpublic.ro.

Contribuția profesorului Mina Minovici la dezvoltarea medicinii legale în țara noastră was last modified: aprilie 3rd, 2018 by Costache Adrian

Căutare